Læs om Nanna Eriksens observationer i de lokale talentmiljøer.
Studerende ved VIA University College Nanna Eriksen er mere end halvvejs gennem sin 6 ugers praktisk i Fredericia Eliteidræt, hvor hun har fokus på kost i forbindelse med elitetræning i de lokale talentmiljøer. Nanna læser ernæring og sundhed til daglig og i Fredericia Eliteidræt holder hun oplæg om kostens betydning for elitetræning for både forældre og talenter.
Samtidig er hun i dialog med idrætsudøvere i hverdagen, der er nysgerrige efter at få mere viden i forhold til egen træning.
Nannas budskab til de unge idrætstalenter – SPIS, SPIS og SPIS
Nanna fortæller: ” Mit budskab er klart til de unge sportsudøvere: SPIS og SPIS og SPIS, når i træner meget. Gerne 6-7 gange i døgnet. Det skal være varieret, ligesom indholdet og mængde skal varieres afhængig af, om sportsudøverne spiser før eller efter træning”.
Nanna holder i løbet af sin praktik oplæg til forældre for idrætstalenter på 7 årgang. Der er tale om unge drenge og piger i 13-14 årsalderen, der er på vej ind i talentmiljøerne.
Dernæst er Nanna på besøg i alle talentklasser i idræt på Ullerup Bæk Skolen, hvor hun er i dialog med idrætstalenterne om, dels hvad basiskosten skal være for en sportsudøver – dels hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt, før man som ung udøver kan begynde at eksperimentere med kosten i forhold til elitetræning.
Nanna Eriksen har gjort mange observationer i dialogen med de unge og deres forældre. Nanna hæfter sig særligt ved to forhold. Hun forklarer: ” Det er en stærk oplevelse at se og lytte sig til, at de unge sportsudøvere – specielt pigerne – har et særligt fokus på at holde sig slanke som en forudsætning for at kunne begå sig sportsligt. Det fører til, at flere af dem spiser, hvad der er højst nødvendigt for at de kan fungere – men hvad der slet ikke er nok i forhold til den øgende træningsmængde, de står overfor.
”De spørger mig derfor: ” Hvad må jeg spise”. Mit svar er næsten altid det samme. SPIS, SPIS og SPIS. Efterfølgende kommer jeg så med gode råd til, hvad det så kan være – men det er vigtig som sportsudøver at forstå, at der skal rigtig meget mad til at besvare det behov for energi, den voksende træningsmængde kræver af kroppen.
25 oktober havde Nanna Eriksen en workshop med forældre til talenter på 7. årgang om betydningen af, at de hjælper deres unge idrætsudøvere med at få styr på basiskosten, dels så de ikke går trætte rundt – dels så de ikke øger risikoen for skader, fordi kroppen ikke er tilstrækkelig træningsparat. For Nanna var mødet med sportsforældre om ikke overraskende – så dog alligevel bemærkelsesværdig. Nanna fortæller: ”Langt de fleste forældre er jo godt klar over, at der skal spises mere. Men de kæmper med at få deres unge sportsudøvere til at spise mere alligevel”.
De 10 budskaber:
Nanna har samlet sine indtryk og anbefalinger i 10 budskaber om kost til sportsforældre og unge idrætstalenter i forhold til at optimere udbyttet ved elitetræning.
Hvor meget skal jeg spise?
Mange føler sig trætte og udmattet før træningen er forbi og ønsker at forbedre deres præstation.
- Først og fremmest er det vigtigt at man får nok at spise, da energiunderskud automatisk medfører træthed og udmattelse, samt i værste tilfælde kan medføre skader (Team Danmark, 2018, s.7).
- Unge atleter, som befinder sig i puberteten, gennemgår en vækstspurt, som har et stort energibehov
- Med udgangspunkt i de Nordiske Næringsstofanbefalinger, anbefales det at unge mellem 13-17 år, som har et højt aktivitetsniveau, indtager 1000 kJ mere end unge på samme alder.
Hvad skal jeg spise for at forbedre min præstation
4. Før at man kan begynde at arbejde med timingen af kosten, så er det vigtigt at man har styr på basalernæringen. Her skal fokus være på at få spist varieret, så man får alle de vigtige næringsstoffer fra kosten.
5. Kulhydrater er musklernes vigtigste energikilde, derfor er de vigtige at få i løbet af hele dagen, så musklerne altid har energi til at arbejde (Nordic Council of Ministers, 2014, s. 256-257). Kulhydrater som ris, pasta, brød, havregryn og kartofler er gode energikilder.
6. Efter træning er det ligeledes vigtigt, at man får et måltid gerne indenfor den første time efter træning.
7. Væske er lige så vigtig, som maden.
Det er ideelt at man drikker i hvert fald
1,5 liter vand i løbet af dagen og
mere på dage med træning. Inden et
træningspas bør man drikke 0,5 liter
vand i timerne op til træning
(Team Danmark, 2018, s. 35).
Kan jeg godt spise en proteinbar og drikke en proteinshake?
8. Der er intet farligt i at spise en proteinbar. Det er en god kilde til protein, hvis man har svært ved at opfylde ens individuelle behov for protein.
9. Proteindrikke, er i sig selv heller ikke farligt, man skal dog være opmærksom på næringsindholdet.
10. Man skal også være opmærksom på, at man ikke får indtaget for meget protein, der giver kroppen en større arbejdsbelastning.
Du kan læse hele artiklen her: Din basiskost skal være på plads før du eksperimenterer
I artiklen kommer Nanna ind på, hvilken kost der er at foretrække, på hvilke tidspunkter, der skal spises mest kulhydrat, fedt og/eller protein. Desuden er der bidrag om hvilke typer af mad, der er godt og samtidig også angivelser af mængder.